• /
   Delegacija Klastera nekretnine prisustvovala je konferenciji FIABCI Indija koja je održana 16. avgusta 2016. godine u Bangaloru. Na konferenciji su učestvovale 24 strane delegacije. Konferencija je bila posvećena razvoju investicija u sektoru nekretnina i saradnji između investitora, posrednika i države.
   Predsedavajući je bio Faruk Mahmud, a govorili su i predstavnici Vlade federalne države Karnatake, grada, kao i najvećih kompanija iz Bangalora koje se bave investiranjem u nekretnine. Naša delegacija je u toku konferencije uručila plakete Klastera nekretnine predsedniku FIABCI World organization Kirkoru Ajderhanjanu i predsedniku FIABCI Indija Faruku Mahmudu.

   FIABCI Indija je 15. i 16. avgusta izvršio prezentaciju najvažnijih investicionih projekata u Bangaloru gostima iz inostranstva. Strane delegacije su obišle nekoliko poslovnih i stambenih objekata u izgradnji, čija vrednost je veća od dve milijarde američkih dolara. Najveću pažnju je privukla IT kompanija Infosis koja više od tri decenije ulaže u sopstvene poslovne komplekse, poznate po visokoj energetskoj efikasnosti i komforu koji pružaju zaposlenima. Strane delegacije je primio izaslanik Ministra zaduženog za urbani razvoj u Vladi Karnatake, a nakon sastanka delegati su obišli zgradu Vlade i Parlamenta Karnatake.

   Naša delegacija je u toku konferencije održala sastanak sa predsednicima FIABCI Indija i NAR Indija Farukom Mahmudom i Samom Čoprom i njihovim saradnicima, na kojem je dogovoreno da do kraja godine zajednički organizujemo posetu njihove delegacije Srbiji. Njihovu delegaciju bi činili posrednici i preduzeća koja investiraju u nekretnine, turistički operateri i predstavnici medija, koji bi trebalo da se upoznaju sa mogućnostima za investiranje u Srbiju. Indijska ekonomija je najbrže rastuća svetska ekonomija (u toku naredne godine BDP Indije će po proceni OECD-a porasti 7,6%).

   Indijske kompanije ulažu u preduzeća koja posluju u EU, SAD, Ruskoj Federaciji i u zemljama u razvoju i u nekretnine u ovim zemljama. Posrednici iz SAD, Velike Britanije i arapskih zemalja posebnu pažnju posvećuju privlačenju investitora iz Indije, što se videlo i na ovoj konferenciji.