KLASTER NEKRETNINE je udruženje čiji su članovi privredna društva i preduzetnici koji se bave poslovima iz oblasti prometa, projektovanja, izgradnje i izdavanja nepokretnosti, na području Republike Srbije.

Članovi udruženja su i dve naučne institucije - Institut ekonomskih nauka u Beogradu i Centar za razvoj klastera fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Osnovni razlog za osnivanje Klastera nekretnine bio je povećanje konkurentnosti članova i uređenje tržišta. Kao jedan od svojih strateških ciljeva je postavljeno lobiranje za donošenje Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije je podržalo osnivanje Klastera nekretnine 2010. godine i od tada mu pomaže da unapredi konkurentnost uvođenjem novih tehnologija, obukom zaposlenih i nastupima udruženja na sajmovima i konferencijama u zemlji i inostranstvu. Klaster nekretnine je uspešno realizovao nekoliko programa resornog ministarstva čiji je cilj bio jačanje konkurentnosti domaće privrede u sektoru usluga.
Klaster nekretnine je inicijator osnivanja Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti Srbije, u Udruženju za trgovinu Privredne komore Srbije.